Skoči na vsebino

Projekt SPOZNAJ predstavlja Slovensko skupnost odprte znanosti

V četrtek, 21. septembra 2023, ob 10.30 konzorcij projekta SPOZNAJ – Podpora pri uvajanju načel odprte znanosti v Sloveniji organizira predstavitev Slovenske skupnosti odprte znanosti. Predavala bo mag. Dunja Legat, ravnateljica Univerzitetne knjižnice Maribor.


Predstavitev bo potekala na daljavo prek platforme Zoom, prijavite se na tej povezavi.


V okviru predstavitve bomo spoznali vlogo, način organiziranja, temeljne naloge in aktivnosti skupnosti.

Slovenska skupnost odprte znanosti je formalna mreža slovenskih raziskovalnih organizacij in infrastruktur s skupnim ciljem spodbujanja in podpore praksam odprte znanosti v Sloveniji. Kot taka predstavlja pomembno iniciativo za nacionalni oblak odprte znanosti. Povezovala bo deležnike na področju odprte znanosti v Sloveniji v celovito in pregledno ureditev in vzpostavila enoten, komplementarno delujoč sistem odprte znanosti v Sloveniji na področju storitev, orodij, infrastruktur in izobraževanja. Spodbujala bo širjenje, izmenjavo in ponovno uporabo znanja na način odprtega dostopa, razvijala kompetence za prakticiranje odprte znanosti in vzpostavila organizacijo usposabljanja za ciljne uporabnike. Z združevanjem obstoječih raziskovalnih storitev in podatkovnih infrastruktur bo Slovenska skupnost odprte znanosti spodbujala souporabo virov, storitev in skupno udejstvovanje v domačih in tujih projektih na področju odprte znanosti. Skupnost bo del evropske usmeritve – evropskega oblaka odprte znanosti (EOSC) – ki je zaupanja vredno integrirano virtualno okolje z nemotenim dostopom do podatkov in interoperabilnih storitev, ki bodo milijonom znanstvenikov omogočale dostop, hrambo, upravljanje, analizo, deljenje in ponovno uporabo raziskovalnih podatkov onkraj meja držav in znanstvenih disciplin.

 

Projekt SPOZNAJ sofinancirata Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije ter Evropska unija  NextGenerationEU prek nacionalnega Načrta za okrevanje in odpornost.

Accessibility