Skoči na vsebino

Prvi dan mladih probabilistov in statistikov

Živimo v dobi umetne inteligence, ki med drugim prinaša večji poudarek delu s podatki. Vzporedno na področju znanosti prihaja do sprememb v vrednotenju raziskovalnega dela, ki dajejo večji pomen odpiranju znanosti in njenemu komuniciranju.

S tem v mislih Mlada sekcija Statističnega društva Slovenije vabi na Prvi Dan mladih probabilistov in statistikov, ki bo potekal v četrtek, 30. novembra 2023, od 10. do 15. ure v predavalnici P-109 na Ekonomski fakulteti UL (Kardeljeva ploščad 17, Ljubljana) ter delno prek spleta.

Na dogodku bodo gostili dve predavanji. Doc. dr. Matija Vidmar s Fakultete za matematiko in fiziko Univerze v Ljubljani bo predstavil prispevek o stacionalnih lokalnih naključnih števnih množicah, ki ga je nedavno objavil v reviji Probability Theory and Related Fields. Izr. prof. dr. Lara Lusa s Fakultete za matematiko, naravoslovje in informacijske tehnologije  Univerze na Primorskem pa bo govorila o začetni analizi podatkov, ki predstavlja okvir za odgovorno delo s podatki. Obe predavanji bosta potekali v angleškem jeziku in bosta predvajani tudi prek spleta.

Dan se bo zaključil z Delavnico o znanstvenem komuniciranju, prilagojeno raziskovalcem s teh dveh področij, ki jo bo izvedla Renata Dacinger. V prvem delu delavnice bo izvedla predavanje z napotki za raziskovalce, kako izboljšati komuniciranje z različnimi javnostmi, v drugem pa bo sledil bolj interaktiven del z razpravo o izzivih komuniciranja znanstvenih spoznanj na področju matematike (predvsem verjetnosti) in statistike. Delavnica bo potekala v slovenščini in ne bo predvajana prek spleta.

Ob tej delavnici bodo na dogodku predstavili tudi pobudo imenovano Ambasadorji verjetnosti in statistike. Osnovna zamisel je oblikovati spisek kompetentnih strokovnjakov s teh dveh področij, ki bodo v bodoče novinarjem na voljo za podajanje javnih izjav glede trditev in objav v medijih pri vseh temah povezanih z verjetnostjo in statistiko.

Udeležba je brezplačna, vendar je zaradi omejenega števila mest potrebna registracija preko obrazca. Če se dogodka ne morete udeležiti v živo, označite, da želite prejeti povezavo do spletnega prenosa predavanj.

Accessibility