Skoči na vsebino

Prenos v živo ob Dnevu odprtih vrat slovenskih superračunalniških centrov

 

V torek, 25. oktobra 2022, bodo slovenski superračunalniški centri znova odprli svoja vrata obiskovalcem, med njimi tudi Institut informacijskih znanosti – IZUM v Mariboru, kjer se nahaja najzmogljivejši slovenski superračunalnik EuroHPC Vega, ki je tudi sicer eden najzmogljivejših na svetu.

Obiskovalcem bo predstavljeno, kako Slovenija s svojim znanjem, vlaganjem v infrastrukturo in uporabo zmogljivih sistemov igra pomembno vlogo pri razvoju superračunalništva. Na dogodku bodo pokazali tudi tehnologijo v ozadju delovanja superračunalnikov in povedali nekaj o primerih uporabe.

Za vse tiste, ki se dogodka ne boste mogli udeležiti na kateri od lokacij, bo ob 17. uri predstavitev primerov uporabe superračunalnikov, ki bo potekala prek prenosa v živo. Dogodek bo povezovala Maja Ratej, predstavili pa se bodo:

  • Jure Borišek s Kemijskega inštituta, ki bo govoril o uporabi superračunalnika pri odkrivanju novih kemijskih orodij za preučevanje senescence, z možnimi koristnimi posledicami za razvoj novih terapij za številne s starostjo povezane bolezni,
  • Iztok Lebar Bajec s Fakultete za računalništvo in informatiko Univerze v Ljubljani, ki se bo poglobil v razvoj slovenskih jezikovnih tehnologij ter
  • Jazmin Aguado Sierra iz superračunalniškega centra v Barceloni, ki bo predstavil prednosti uporabe superračunalnika pri simulacijah elektrofiziološkega obnašanja srčnih prekatov za oceno tveganja aritmije po terapiji.
Accessibility