Skoči na vsebino

Predstavitev SPOZNAJ: Uvod v ravnanje z raziskovalnimi podatki po načelih FAIR

četrtek, 7. marca 2024, od 10.30 do 12:00 konzorcij projekta SPOZNAJ organizira predstavitev Uvod v ravnanje z raziskovalnimi podatki po načelih FAIR. Predaval bo mag. Miro Pušnik (Centralna tehniška knjižnica Univerze v Ljubljani). Predstavitev bo potekala na daljavo prek platforme Zoom, prijavite se na tej povezavi.

Javne politike na področju znanstvenoraziskovalnega dela v Evropskem raziskovalnem prostoru in tudi v Sloveniji zahtevajo deljenje rezultatov raziskav po načelih FAIR. Tak način deljenja rezultatov raziskav omogoča ponovljivost raziskav ter uporabo rezultatov v drugih raziskavah.

V dosedanji praksi so raziskovalci rezultate raziskav večinoma delili v obliki znanstvenih objav (člankov, monografij, objav v zbornikih in podobno). Deljenje po načelih FAIR pa predpostavlja, da raziskovalci omogočijo dostop do drugih oblik rezultatov, med drugim tudi do raziskovalnih podatkov.

Predstavljena bodo načela FAIR in načini preverjanja zagotavljanja načel FAIR pri deljenju rezultatov raziskav.

Predstavitev bo potekala v slovenščini. Podnapisi v slovenščini in angleščini bodo zagotovljeni po dogodku skupaj s posnetkom, ki bo na voljo za kasnejši ogled na platformi Arnes Video.

Če želite prejemati novice o projektu SPOZNAJ, se lahko prijavite na obveščanje prek povezave.

Accessibility