Skoči na vsebino

Predstavitev SPOZNAJ: Repozitoriji za raziskovalne podatke

V četrtek, 18. aprila 2024, od 10.30 do 12:00 konzorcij projekta SPOZNAJ organizira predstavitev Repozitoriji za raziskovalne podatke. Predavala bosta prof. dr. Milan Ojsteršek in mag. Janez Brezovnik (Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko Univerze v Mariboru). Predstavitev bo potekala na daljavo prek platforme Zoom, prijavite se na tej povezavi.

Večina financerjev zahteva, da morajo raziskovalci objaviti raziskovalne podatke, ki so rezultati javno financiranih raziskav, v odprtem dostopu. Te podatke je potrebno shraniti v repozitorije ali podatkovne arhive. Za shranjevanje podatkov je potrebno izbrati ustrezen zaupanja vreden repozitorij.

V spletnem predavanju bodo podani kriteriji, ki jih morajo izpolnjevati zaupanja vredni repozitoriji, primeri takšnih repozitorijev ter nasveti, kako opisati nabore raziskovalnih podatkov z metapodatki, da bodo ustrezali načelom FAIR.

V praktičnem delu predavanja bo predstavljeno vstavljanje podatkovnih naborov v repozitorije nacionalne infrastrukture odprtega dostopa, ki jo sestavljajo Repozitorij Univerze v Ljubljani, Digitalna knjižnica Univerze v Mariboru, Repozitorij Univerze na Primorskem, Repozitorij Univerze v Novi Gorici, Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije in Repozitorij samostojnih visokošolskih in višješolskih organizacij.

Predstavitev bo potekala v slovenščini. Podnapisi v slovenščini in angleščini bodo zagotovljeni po dogodku skupaj s posnetkom, ki bo na voljo za kasnejši ogled na platformi Arnes Video.

Če želite prejemati novice o projektu SPOZNAJ, se lahko prijavite na obveščanje prek povezave.

Accessibility