Skoči na vsebino

Pogled v znanost in prizadevanja novonastale Slovenske skupnosti odprte znanosti

Direktor Arnesa Marko Bonač je kot gost oddaje Pogled v znanost na 3. programu Radia Slovenija – program Ars predstavil pomembno vlogo novonastale Slovenske skupnosti odprte znanosti, ki je bila ustanovljena s skupnimi prizadevanji Arnesa, Univerzitetne knjižnice Maribor (UKM), Ministrstva za izobraževanje, znanost in šport (MIZŠ) in s podporo gostov iz Evropske komisije in Evropskega oblaka odprte znanosti (EOSC) v sklopu konference Mreža znanja ob 30-letnici Akademske in raziskovalna mreže Slovenije.

Ključni poudarki iz pogovora, kjer bil gost tudi direktor Centralno tehniške knjižnice (CTK) Univerze v Ljubljani Miran Pušnik in ga je vodil novinar in radijec Goran Tenze, so:

  • Tehnični aspekti, izobraževanje, promocija in infrastrukturne rešitev na področju odprte znanosti v smeri dolgoročnega lajšanja dela raziskovalcev in ne dodatnih preobremenitev v obliki obveznosti.
  • Dialog znotraj skupnosti in med deležniki ter izmenjava dosedanjih izkušenj z namenom hitrejšega prehoda k načelom odprte znanosti in zasledovanja zahtev, ki jih narekuje nova področna zakonodaja.
  • Infrastrukturni na eni in omejitev ali odprava finančnih posledic na drugi strani kot cilja, ko govorimo o odprtemu dostopu in odpiranju znanstvenih publikacij.

Več informacij iz oddaje, kjer je beseda tekla tudi o infrastrukturi, metapodatkih, shranjevanju podatkov, podatkovnih skrbnikih, o Koaliciji S, načelih FAIR ipd., pa je na voljo tukaj.

Gosta sta v sklepnem delu povabila organizacije in posameznika s področja znanstveno-raziskovalnega področja k včlanitvi v Slovensko skupnost odprte znanosti, ki bo služila razvoju znanosti.

Accessibility