Skoči na vsebino

Orodje RePol – Repository Policy Generator

Zaupanja vredni repozitoriji potrebujejo pregledne politike, ki uporabnike obveščajo o vlogah, odgovornostih, pravicah in postopkih, s katerimi zagotavljamo, da se shranjeni podatki hranijo in delijo v skladu z načeli FAIR. Jasno opredeljene politike so potrebne za vključitev znanstvenih repozitorijev in podatkov v okolja NI4OS-Europe, OpenAIRE in Evropski oblak odprte znanosti (EOSC).

V okviru prizadevanj projektov OpenAIRE, EOSC Enhance, EOSCpilot in FAIRsFAIR so bile v veliki meri opredeljene specifikacije in izmenjava metapodatkov repozitorijev, hkrati pa je bilo ugotovljeno, da pomanjkanje ozaveščenosti o potrebah po jasno opredeljenih politikah, odločanje o pravilih uporabe ter celovito izkazovanje teh odločitev predstavljajo težavo za njihove lastnike in administratorje.

Računalniški center Univerze v Beogradu (RCUB) je v ta namen razvil generator politik RePol kot pomagalo pri sprejemanju ključnih odločitev in pripravi dokumentov politik.

Orodje upravljalcem repozitorijev olajša oblikovanje zahtevanih politik in usklajevanju storitev z zahtevami za udeležbo in vključitev v zgoraj navedenih infrastrukturah.

Orodje RePol predstavlja enostaven spletni obrazec, ki nas vodi skozi proces opredelitev politik repozitorija. Z izbiro posameznih možnosti v obrazcu izberemo sklope vnaprej določenih določil, oblikovanih v skladu s trenutnimi najboljšimi praksami. Nastali dokument politike se lahko prenese, dodatno prilagodi in vključi v spletno stran repozitorija.

Več informacij o orodju RePol je na voljo na spletni strani NI4OS-Europe Wiki, ogledate pa si lahko tudi videoposnetek in drsnice predstavitvenega webinarja, ki se je februarja odvil v organizaciji EIFL.

 

Vabimo vas, da RePol preizkusite in povratne informacije posredujete neposredno razvijalcem na naslov repol@rcub.bg.ac.rs ali na naslov brina.klemencic@um.si.

Accessibility