Skoči na vsebino

Dogodek GraspOS: Odprta znanost in odgovorno vrednotenje raziskovalnega dela v praksi

Tradicionalne metode ocenjevanja raziskovalcev, ki se osredotočajo na njihove publikacije, postajajo zastarele. Vse več pobud spodbuja odgovorno ocenjevanje raziskav in raziskovalcev. V tem kontekstu na evropski in nacionalni ravni raste gibanje, ki zagovarja odprte znanstvene prakse. Obe gibanji imata edinstveno priložnost, da se medsebojno podpreta in okrepita. Reforma v ocenjevanju raziskav bi lahko močno spodbudila sprejetje odprte znanosti, pri čemer bi lahko bila preglednost, ki jo omogoča odprta znanost, ključni dejavnik za takšno reformo.

Na dvomesečnih srečanjih, ki jih organizira Center za znanstvene in tehnološke študije (CWTS) na Univerzi v Leidnu (Nizozemska), razpravljajo o tem, kako naj ocenjevanje raziskav vključi načela odprte znanosti in kako naj odprta znanost upošteva kriterije ocenjevanja.

15. maja 2024 med 10:00 in 11:00 po srednjeevropskem času je organizirana spletna seja, namenjena razpravi o tem, kako se vrednote odprte znanosti ocenjujejo na Univerzi v Utrechtu na različnih organizacijskih ravneh.

Na seji bodo predstavljeni izzivi, ki se pojavljajo pri usklajevanju in ocenjevanju različnih implementacij odprte znanosti, vpogled v pilotno študijo GraspOS, ki poteka na Univerzi v Utrechtu, ter ključna vprašanja povezana z ocenjevanjem odprte znanosti na univerzah.

PRIJAVA NA DOGODEK →

Accessibility