Skoči na vsebino

Delavnice o raziskovalnih podatkih v odprti znanosti

Repozitorij Univerze v Ljubljani (RUL), Digitalna knjižnica Univerze v Mariboru (DKUM) in Digitalni repozitorij raziskovalnih organizacij Slovenije (DIRROS) imajo vzpostavljene vse funkcionalnosti, ki so potrebne za objavljanje FAIR digitalnih objektov.

Univerza v Mariboru bo v okviru projekta Nacionalnega kompetenčnega centra HPC – EuroCC@SLING avgusta in septembra 2022 izvedla več virtualnih delavnic glede upravljanja z velepodatki ter uporabe orodij Jupyter in Galaxy za analizo podatkov v odprti znanosti.

 O delavnici Upravljanje z velepodatki

Upravljanje z velepodatki predstavlja velik izziv, saj je treba vzpostaviti proces, ki zagotavlja ustrezno kvaliteto, najdljivost, dosegljivost in ponovno uporabljivost (načela FAIR). V seminarju bo na praktičnih primerih predstavljeno, kako se lotiti priprave podatkov, kako jih dokumentirati in objaviti v repozitorijih nacionalne infrastrukture odprtega dostopa. Spoznali pa boste tudi prednosti ponovne uporabe velepodatkov v okolju HPC. Slušatelji lahko s seboj prinesejo enega ali več naborov raziskovalnih podatkov, ki jih bodo shranili v repozitorije nacionalne infrastrukture odprtega dostopa.

 O delavnici Jupyter in Galaxy za analizo podatkov v odprti znanosti

Živimo v svetu, v katerem se količina podatkov bliskovito veča. To nam omogoča hiter napredek človeštva, vendar pa je podatke treba pridobiti, pravilno analizirati, predstaviti, deliti ter jih seveda uporabiti. To pa predstavlja velik izziv. V sklopu seminarja bomo predstavili, kako uporabiti orodja projekta Jupyter ter platforme Galaxy. Prav tako bomo postopke ponazorili s praktičnimi primeri in vanje vključili dobre prakse odprte znanosti.

 

Termini delavnic so:

 

Delavnice bodo izvedene v slovenskem jeziku in so namenjene vsem, ki se ukvarjajo s pripravo, analizo ter hranjenjem podatkov (raziskovalci, knjižničarji …).

Za udeležbo na delavnicah ni potrebno predhodno znanje.

Dodatne informacije: eurocc@sling.si, tel. št. 040 293 494.

Vljudno vabljeni!

Accessibility