Skoči na vsebino

Delavnica DARIAH-SI o Odprti tržnici za družbene vede in humanistiko

Slovenska DARIAH 22. novembra 2023 od 09:30 do 11:45 v prostorih Inštituta za novejšo zgodovino (Privoz 11, Ljubljana) organizira praktično delavnico o Odprti tržnici za družbene vede in humanistiko (SSH Open Marketplace).

SSH Open Marketplace je portal za odkrivanje, ki združuje in kontekstualizira vire raziskovalnih skupnosti na področjih družbenih ved in humanistike. Uporabnikom so na voljo orodja, servisi, učna gradiva, zbirke podatkov, publikacije in delovni tokovi.

Odprta tržnica je rezultat projekta SSHOC, financiranega v shemi Obzorje 2020 in jo vzdržujejo trije ERIC-i: DARIAH, CLARIN in CESSDA. Za mrežo DARIAH predstavlja tržnica eno njenih prioritet, saj se na njej objavljajo nacionalni prispevki članic mreže DARIAH. Preko API-ja tržnice se napaja tudi Katalog orodij in servisov DARIAH. Skupaj se torej platformi lahko uporabita za valorizacijo orodij in servisov danih na voljo skupnosti DARIAH.

Delavnica je zasnovana dvodelno. V začetnem delu bomo predstavili kaj Odprta tržnica je in kako se jo uporablja. V drugem delu bodo udeleženci povabljeni, naj zapišejo in dokumentirajo scenarij svojega raziskovalnega dela na podlagi orodij in raziskovalnih metod, ki jih uporabljajo pri svojem vsakdanjem delu ter te scenarije naložijo na Tržnico.

O predavatelju:

Edward J. Gray je koordinator raziskovalne infrastrukture pri IR* Huma-Num (CRNS) in vodja nacionalne koordinacije pri DARIAH ERIC, Evropski raziskovalni infrastrukturi za digitalno umetnost in humanistiko. Je aktivni član uredniškega odbora za Odprto tržnico za družbene vede in humanistiko. Doktorat iz zgodovinskih ved je pridobil na Univerzi Purdue. Kot podoktorski študent na École nationale des chartes v Parizu je postal magister aplikativnih digitalnih tehnologij na področju zgodovine, na tem področju je tudi aktiven kot predavatelj. Je tudi predsednik ADEMEC, združenja diplomantk_ov in študentk_ov ter predavateljev na Ecole des Chartes. Preden je začel delati za Huma-Num, je bil koordinator za digitalno humanistiko na Maison Européenne des Sciences de l’Homme et de la Société v Lillu. Doktorat iz zgodovine je pridobil na Univerzi Purdue leta 2015, diplomiral pa je na Univerzi Alabama leta 2013.

Udeleženci bodo za praktični del potrebovali prenosne računalnike.

Zaradi omejenega števila mest je zaželeno, da se na delavnico registrirate na naslednji povezavi: https://1ka.arnes.si/a/37123ea4.

Accessibility