Skoči na vsebino

Avtorsko-pravna podlaga za učenje generativnih modelov umetne inteligence

Inštitut za odprte podatke in intelektualno lastnino ODIPI pod okriljem programa Knowledge Rights 21 organizira spletni seminar Copyright-legal basis for training generative AI models, ki bo potekal v petek, 23. 6. 2023, od 10.00 do 12.30.

Vljudno vabljeni vsi, ki vas zanimajo avtorske pravice na področju raziskovanja in znanosti in še posebej na področju podatkovne analitike: knjižničarji raziskovalnih knjižnic in raziskovalci, ki pri svojem delu uporabljate podatkovno analitiko, pravni strokovnjaki.

Na spletnem seminarju bo predstavnica Evropske komisije predstavila zakonodajni okvir EU na področju raziskav in zlasti ureditve izjeme za besedilno in podatkovno rudarjenje (text and data mining – TDM). Raziskovalki iz Slovenije in Hrvaške bosta predstavili ureditev, ki velja v teh dveh državah članicah, raziskovalci iz ostalih držav v regiji pa bodo predstavili zakonodajo, ki se pripravlja v njihovih jurisdikcijah.

Med govorci so:

  • Silvia Bottaro, uradnica za pravne zadeve – odprta znanost, Evropska komisija, GD za raziskave in inovacije,
  • prof. dr. Ivana Kunda, Pravna fakulteta Univerze na Reki,
  • prof. dr. Dušan V. Popović, Pravna fakulteta Univerze v Beogradu,
  • izr. prof. dr. Iza Razija Mešević, Pravna fakulteta Univerze v Sarajevu,
  • prof. Neda Zdraveva, Pravna fakulteta “Iustinianus Primus”, Univerze Ss. Cyril and Methodius v Skopju,
  • dr. Maja Bogataj Jančič, Inštitut za odprte podatke in intelektualno lastnino, nacionalni in regionalni koordinator, KR21.

Do spletnega seminarja, ki bo potekal v petek, 23. 6. 2023, od 10.00 do 12.30, lahko dostopate preko navedene povezave: https://us06web.zoom.us/j/81275447733.

Accessibility