Skoči na vsebino

Konferenca in tečaj o izmenjavi podatkov in sekundarni analizi podatkov v raziskavah o blaginji otrok in mladih

Dvodnevna konferenca o izmenjavi podatkov in sekundarni analizi podatkov v raziskavah o blaginji otrok in mladih bo potekala 9. in 10. decembra 2024 v Zagrebu, skupaj z enodnevnim statističnim tečajem, ki bo potekal 11. decembra 2024. Tečaj bo osredotočen na dostop in primerjavo podatkov iz različnih virov.

K udeležbi so vabljeni raziskovalci, strokovnjaki s področja javnih politik, podatkovni analitiki, kustosi in arhivisti iz akademskega, vladnega in nevladnega sektorja, ki delujejo na področju blaginje otrok in mladih. Konferenca bo udeležencem omogočila predstavitev lastnega dela, izmenjavo izkušenj, pridobitev znanja o sekundarni analizi podatkov in razumevanje varnega deljenja podatkov. Tečaj bo prikazal, kako dostopati do obstoječih podatkov, ter predstavil postopke za kombiniranje in vizualizacijo podatkov iz različnih virov.

Oba dogodka sta brezplačna, udeleženci pa lahko uveljavljajo povračilo potnih in nastanitvenih stroškov do višine 700 EUR na osebo (gl. spodnja merila za upravičenost).

Za prijavo na dogodke uporabite naslednji prijavni obrazec. Prijave so odprte do 25. oktobra 2024.

 

Konferenca

Glavni cilj konference je predstavitev obstoječih prizadevanj na področju sekundarne analize podatkov za raziskave in razvoj politik ter razprava o prednostih in izzivih praks izmenjave podatkov na področju blaginje otrok in mladih. Predstavljeni bodo izbrani rezultati projektov, katerih cilj je olajšati dostop do obstoječih podatkov, kot so baza spremenljivk blaginje otrok, Toolbox za harmonizacijo podatkov, katalog raziskovalnih podatkov o blaginji otrok in smernice za izmenjavo podatkov za raziskovalce.

Konferenca bo vključevala ustne predstavitve in panelne razprave, ki bodo zajemale naslednje teme:

  • Sekundarna analiza podatkov za raziskave ali razvoj politik.
  • Raziskovalni nabori podatkov s potencialom za sekundarno uporabo.
  • Infrastrukture za deljenje podatkov.

 

Statistični tečaj

Enodnevni, praktično usmerjen statistični tečaj bo udeležencem ponudil ključna znanja za dostop, kombiniranje, primerjanje in vizualizacijo podatkov iz različnih virov. Ta znanja so še posebej uporabna v kontekstu oblikovanja javnih politik, povezanih z blaginjo otrok in mladih. Udeleženci se bodo naučili praktičnih tehnik za učinkovito pridobivanje sekundarnih podatkovnih naborov. Pri tem bodo uporabljena orodja, kot sta Microsoft Power Query in Excel, za preoblikovanje in združevanje podatkov iz različnih virov ter Tableau Public za ustvarjanje in javno deljenje vizualizacij podatkov.

 

Merila za povračilo stroškov

Za povračilo stroškov so upravičeni kandidati, ki izpolnjujejo naslednja merila:

  • Interesi v skladu s cilji projekta COORDINATE, še posebej na področju blaginje otrok in mladih.
  • Pogodba ali afiliacija s priznano akademsko ali javno institucijo ali neprofitno organizacijo, ki ima sedež v državi članici EU ali pridruženi državi.
  • Doktorski študenti so upravičeni do prijave, medtem ko magistrski in dodiplomski študenti niso.

 

Prednost pri financiranju bodo imeli kandidati:

  • Ki se prijavijo na oba dogodka (konferenco in tečaj) in oddajo predlog za ustno predstavitev. Udeležba samo na konferenci sicer ne izključuje možnosti prijave, saj je za konferenco na voljo več prostih mest kot za tečaj.
  • Ki še niso prejeli podpore iz aktivnosti projekta COORDINATE.
  • Iz držav z manj razvitimi infrastrukturami za raziskovalne podatke v družboslovju, zlasti iz jugovzhodne Evrope, ter tisti, ki so povezani z organizacijo CESSDA.
  • Pri izbiri kandidatov bo upoštevana tudi spolna uravnoteženost.

 

Dogodek organizira CROSSDA – Hrvaški arhiv družboslovnih podatkov.

Za vprašanja o dogodku se lahko obrnete na naslov data.archive@ffzg.hr.

Accessibility