Skoči na vsebino

Javni posvet o priročniku o delovanju Federacije EOSC

Združenje EOSC-A z javnostjo deli osnutek prvih treh poglavij Priročnika o delovanju Federacije EOSC. Priprava priročnika je potekala ob podpori projekta EOSC Focus, v skladu z nalogo, ki jo je določila tripartitna skupina (podskupina tripartitnega upravljanja EOSC), in sicer z namenom izdelati enoten referenčni dokument, ki bo opisoval delovanje Federacije EOSC, njeno operativno strukturo in odgovornosti, pravni in upravni okvir ter tehnične procese.

Prva različica priročnika pokriva uvodno fazo vzpostavitve Federacije EOSC, predvideno za leti 2025 in 2026, in podrobno opisuje njen namen, začetno upravljanje ter organizacijsko strukturo.

V pripravi so tudi poglavja 4, 5 in 6, ki bodo obravnavala operativne vidike, storitve in politike Federacije EOSC. Poglavje 4, Poglavje 5 in Poglavje 6 bodo dokončana v prihodnjih mesecih in vključena v nadaljnje posvetovanje z javnostjo.

Ko bo priročnik v celoti dokončan, bo služil kot ključni vodič za začetno implementacijo vozlišč EOSC in Federacije kot celote. Podajal bo podroben pregled strukture in mehanizmov delovanja, ki naj bi jih sprejela Federacija EOSC. Prav tako bo služil kot usmeritev za organizacije, ki si želijo postati del Federacije, s prispevanjem virov in sodelovanjem v panevropskem raziskovalnem ekosistemu.

Vzpostavitev Federacije EOSC bo potekala v več fazah, priročnik pa bo redno posodobljen, da bo odražal aktualni razvoj Federacije.

Trenutni priročnik je zgodnji osnutek, ki zahteva še precej dela, zato so vaši konstruktivni predlogi in povratne informacije ključnega pomena. Vaše izkušnje in strokovno znanje so neprecenljivi pri oblikovanju priročnika, izboljšanju njegove jasnosti, ustreznosti in učinkovitosti ter pri zagotavljanju, da bo priročnik izpolnjeval potrebe vseh deležnikov.

Združenje EOSC-A vas vabi, da pregledate osnutek poglavij 1–3 in delite svoje povratne informacije o več ključnih vprašanjih. Vaši komentarji bodo pomagali oblikovati končno različico priročnika ter zagotoviti njegovo celovitost in uporabnost za vse zainteresirane organizacije.

Rok za oddajo povratnih informacij je 31. oktober 2024.

Accessibility