Skoči na vsebino

Predhodna informacija o spremembah, napovedanih v prihajajoči noveli Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti

Dne 27. 6. 2024 je bil predlog Zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti (v nadaljevanju: novela ZZrID), predlagatelja Ministrstvo za visoko šolstvo, znanost in inovacije, ki spreminja veljavni Zakon o znanstvenoraziskovalni in inovacijski dejavnosti (Uradni list RS, št. 186/21 in 40/23, ZZrID), posredovan v medresorsko usklajevanje in na Službo Vlade RS za zakonodajo. Predhodno je bila novela ZZrID v javni obravnavi in je na voljo na tej povezavi.

Novela ZZrID predvideva spremembi na dveh področjih, ki se nanašata na dostop do mednarodne znanstvene literature, in sicer pri (so)financiranju mednarodne znanstvene literature ter pri povračilu stroškov znanstvenih objav v odprtem dostopu (v nadaljevanju: stroški APC).

Kot izhaja iz 24. člena novele ZZrID, predlog predhodno navedeno ureja z dvema novima odstavkoma k 41. členu ZZrID, ki se glasita:

(8) Sofinanciranje ukrepov odprte znanosti lahko ARIS izvaja z zagotavljanjem dodatnih virov za sofinanciranje objav v odprtem dostopu v okviru programskega stebra financiranja posameznega prejemnika stabilnega financiranja in financiranja raziskovalnih projektov, nastalih v sklopu izvajanja raziskovalnih programov v okviru stabilnega financiranja oziroma raziskovalnih projektov.

(9) ARIS z zagotavljanjem dodatnih virov v okviru stabilnega financiranja zagotavlja prejemnikom stabilnega financiranja dostop do mednarodne znanstvene literature, da bi tako zagotavljala dotok in dostopnost mednarodnih znanstvenih in strokovnih informacij za potrebe raziskovalne, izobraževalne in razvojne dejavnosti v Republiki Sloveniji. Sredstva so namenjena sofinanciranju nabave in dostopa do serijskih publikacij in zbirk podatkov ter stroškov odprtega dostopa v skladu z nacionalno zakonodajo na področju znanstvenoraziskovalne dejavnosti. Sredstva za financiranje dostopa do mednarodne znanstvene literature, ki ga izvajajo javni zavodi – upravljavci konzorcijev mednarodne znanstvene literature, ki niso prejemniki stabilnega financiranja, ARIS zagotavlja s sklepanjem neposredne pogodbe o sofinanciranju na podlagi sprejetega letnega programa dela s posameznimi javnimi zavodi –upravljavci konzorcijev mednarodne znanstvene literature, ki niso prejemniki stabilnega financiranja.

Iz navedenega izhaja, da se bodo sredstva, ki so se do sedaj dodeljevala preko javnega razpisa Javni razpis za povračilo stroškov znanstvenih objav v odprtem dostopu (v nadaljevanju: razpis APC), črpala iz sredstev, dodeljenih raziskovalnim organizacijam v okviru stabilnega financiranja znanstvenoraziskovalne dejavnosti in (so)financiranja raziskovalnih projektov, razpisa APC pa ne bo več.

Nadalje se predvideva, da bodo raziskovalne organizacije po sprejemu novele ZZrID sredstva za (so)financiranje nakupa mednarodnih serijskih publikacij črpale iz sredstev, dodeljenih stabilnemu financiranju znanstvenoraziskovalne dejavnosti. Sredstva za (so)financiranje nabavnih konzorcijev mednarodne znanstvene literature pa bo ARIS zagotavljal preko sklenitve neposrednih pogodb na letni ravni.

Predvideva se, da bo novela ZZrID sprejeta po časovnici, ki bo omogočala implementacijo njenih sprememb v letu 2025.

 

Vir: Javna agencija za znanstvenoraziskovalno in inovacijsko dejavnost Republike Slovenije  

Accessibility