Skoči na vsebino

OpenAlex: Prelomnica na področju citatnih podatkovnih zbirk?

Z veseljem vas vabimo na brezplačni spletni seminar »OpenAlex – A Game Changer for Citation Databases?« (slo. OpenAlex – prelomnica na področju citatnih podatkovnih zbirk?), ki ga organizira CRAFT-OA in bo potekal 15. oktobra 2024 od 14. do 15. ure.

Citatni podatkovni bazi Web of Science in Scopus sta zelo popularni v univerzitetnih knjižnicah za podporo bibliometričnim storitvam, povezanim z raziskovalno dejavnostjo. Medtem so se v zadnjih letih razvile številne alternative, med katerimi je tudi OpenAlex.

Gre za storitev ponudnika OurResearch, ki je zelo obetavna tako za znanstveno raziskovanje kot uporabno bibliometriko. Pojavljajo pa se seveda tudi vprašanja glede pokritosti in kvalitete tega odprtodostopnega vira v primerjavi z že utečenimi bibilometričnimi podatkovnimi zbirkami.

Na spletnem seminarju bo OpenAlex predstavil Bernhard Mittermaier, vodja Osrednje knjižnice raziskovalnega inštituta Jülich, ki bo pojasnil, v kolikšni meri lahko OpenAlex predstavlja alternativo lastniškim podatkovnim bazam v knjižnični praksi in kakšen vpliv lahko ima na založništvo v diamantnem odprtem dostopu.

Sledila bodo vprašanja udeležencev in možnost diskusije. Če se želite udeležiti spletnega seminarja, se lahko prijavite tukaj.

 

Accessibility