Skoči na vsebino

Poročilo Evropske komisije o založniški platformi za odprto objavljanje znanstvenih del Open Research Europe (ORE)

Open Research Europe (ORE) je založniška platforma za odprto objavljanje znanstvenih del, ki jo je Evropska komisija uvedla marca 2021 in je namenjena prejemnikom projektnih sredstev njenih okvirnih programov brez stroškov. Cilj ORE je olajšati visokokakovostno znanstveno objavljanje s stroškovno učinkovitim in preglednim modelom, ki spodbuja inovativne prakse v znanstveni komunikaciji in odprti znanosti. To vključuje zgodnjo izmenjavo izsledkov raziskav, priznavanje različnih vrst rezultatov raziskav in transparentnost recenzentskega dela.

Storitev uporablja model odprte recenzije po objavi, ki se osredotoča na vrednosti in vpliv posamezne publikacije, namesto na tradicionalne kazalnike kakovosti. ORE naj bi do leta 2026 delovala na podlagi pogodbe s podjetjem F1000 Research Ltd., ki je del založbe Taylor & Francis.

Poročilo Evropske komisije Open Research Europe: Towards a Collective Open Access Publishing Service: Scoping Report opisuje vizijo ORE kot univerzalne založniške platforme, ki obravnava trenutne izzive v znanstveni komunikaciji, kot sta nepravični naročniški modeli in zanašanje na bibliometrične kazalnike za ocenjevanje znanstvenoraziskovalnega dela. Poročilo predlaga preoblikovanje ORE v kolektivno podprto neprofitno storitev za spodbujanje inovacij v raziskovalnih praksah in ublažitev obstoječih sistemskih pomanjkljivosti.

Podpora tej pobudi se odraža v nedavnih sklepih Sveta Evropske unije o odprti znanosti in znanstvenem založništvu, ki države članice in financerje raziskav spodbuja k pridružitvi k storitvi ORE. Poročilo je rezultat skupnih prizadevanj različnih služb Evropske komisije in nacionalnih raziskovalnih organizacij ter vključuje povratne informacije deležnikov v raziskovalni in inovacijski skupnosti.

Poročilo lahko v celoti preberete tukaj.

Accessibility