Skoči na vsebino

OPERAS bo vodil sejo na 79. zasedanjem Generalne skupščine Organizacije združenih narodov

V sredo, 11. septembra 2024, ob 17. uri OPERAS organizira spletno sejo »Fostering Trust in the Digital Sphere: A Multi-Stakeholder Approach Introduction« (Krepimo zaupanje v digitalnem prostoru: Uvod v večdeležniški pristop). Seja bo v sklopu 79. zasedanja Generalne skupščine Organizacije združenih narodov. Namen je raziskati inovativne pristope in strategije med različnimi deležniki, da bi spodbudili zanesljivost v digitalnih interakcijah.

Širjenje digitalnih platform in vzpon tehnologij, ki jih poganja umetna inteligenca, sta spremenila dinamiko informacij. To prinaša nove izzive, kot so zasebnost podatkov, algoritmične pristranskosti, spletne dezinformacije in nezaupanje do institucij. Ti izzivi zahtevajo inovativne strategije s številnimi deležniki, ki bi spodbudili zaupanje v digitalni svet. Kot razpršena raziskovalna infrastruktura, osredotočena na družboslovje in humanistiko, OPERAS presega zgolj tehnološke rešitve za boj proti dezinformacijam. OPERAS, ki vodi razvoj izvedljivih strategij, strmi k praktičnim priporočilom različnih perspektiv in strok.

Podrobnosti seje:

Seja bo obravnavala širok spekter tem, vključno z zanesljivostjo infrastrukture, upravljanjem in regulacijo, mehanizmi mediacije ter znanstvenimi napredki, in ima tri glavne cilje:

  1. Ocena zaupanja: oceniti zaupanje v digitalni sferi z analizo zanesljivosti infrastrukture, upravljanja, regulacije, mehanizmov mediacije in znanstvenih napredkov ter vključiti različne deležnike, da bi razumeli dinamiko zaupanja.
  2. Vzpostavitev modelov sodelovanja: ustvariti model sodelovanja med več deležniki za razvoj odgovornih digitalnih javnih infrastrukturnih sistemov (DPIs) prek načela skupnostnih laboratorijev.
  3. Deljenje najboljših praks: deliti najboljše akademske uredniške prakse za boj proti dezinformacijam, ki jih poganja umetna inteligenca, ter zagotavljati kakovost in integriteto spletnih vsebin.

Udeleženci so vabljeni k sodelovanju v odprtem dialogu, izmenjavi mnenj in izkušenj ter k skupnemu delu pri gradnji bolj zanesljivega in odpornega digitalnega ekosistema za skupno dobro.

Seja je brezplačna in odprta za vse. Zainteresirani se lahko na dogodek prijavijo preko prijavnega obrazca Science Summit Registration.

 

Prisotnost OPERAS na tem dogodku je rezultat delavnice „TrustOn 2024 – Tackling Disinformation“ (TrustOn2024 – Boj proti dezinformacijam), ki je potekala konec junija 2024 v Belgijski kraljevi knjižnici (KBR) v Bruslju. Delavnica, pod pokroviteljstvom belgijskega predsedovanja Svetu Evropske unije in s podporo BELSPO, je združila vodilne raziskovalce, oblikovalce politik, nevladne organizacije, založniške strokovnjake, raziskovalce na začetku svoje poklicne poti in druge deležnike. Namen je bil raziskati inovativne, človeku prilagojene rešitve ter spodbujati sodelovanje v boju proti dezinformacijam.

Accessibility