Skoči na vsebino

Konferenca Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika 2024

Slovensko društvo za jezikovne tehnologije (SDJT), Center za jezikovne vire in tehnologije Univerze v Ljubljani (CJVT) ter raziskovalni infrastrukturi CLARIN.SI in DARIAH-SI organizirajo bienalno mednarodno konferenco »Jezikovne tehnologije in digitalna humanistika,« ki se ponaša z več kot 20-letno tradicijo. Leta 2016 so uvedli tudi tematsko širitev na digitalno humanistiko. Organizacijski odbor konference letos upravlja ZRC SAZU, organizacija pa poteka v sodelovanju s Fakulteto za elektrotehniko Univerze v Ljubljani, ki bo dogodek gostila 19. in 20. septembra 2024.

Konferenca zajema različne tematike, ki vključujejo, vendar niso omejene na: govor in ostale eno- in večjezične jezikovne tehnologije, digitalno jezikoslovje (prevajalske študije, korpusno jezikoslovje, leksikologijo in leksikografijo), standardizacijo (digitalna humanistika in zgodovinske študije, etnologija, muzikologija, kulturna dediščina, arheologija in likovna umetnost), digitalno humanistiko in izobraževanje ter digitalno založništvo. Cilj je povezati raziskovalce z različnih področij in z različnimi metodološkimi pristopi.

Še vedno je možno prijaviti svoj prispevek v obliki razširjenih povzetkov in celotnih raziskovalnih člankov. Prispevajo lahko tudi študenti, med katerimi bo izbran tudi najboljši študentski prispevek. Za več informacij o tem, kako lahko prispevate svoj članek, najdete na njihovi spletni strani.

Na uradni spletni strani najdete tudi ostale potrebne informacije, na primer urnik in pomembne lokacije in datume konference, panele, predkonferenčne dogodke in ostalo.

Prijave na konferenco so že odprte, registrirate se lahko do 8. septembra 2024 na naslednji povezavi. Udeležba je brezplačna, razen, če želite prispevati k programu.

Accessibility