Skoči na vsebino

Predstavitev SPOZNAJ: Elektronski laboratorijski dnevniki

Projekt SPOZNAJ organizira serijo predstavitev na temo odprte znanosti. Dogodki so namenjeni širši javnosti, še posebej raziskovalnemu, strokovnemu in knjižničnemu osebju. Eden izmed dogodkov bo tudi spletni seminar o elektronskih laboratorijskih dnevnikih, ki bo potekal 19. septembra 2024 ob 10.30.

Elektronski laboratorijski dnevniki so računalniški programi, zasnovani tako, da posnemajo videz in funkcionalnosti papirnih laboratorijskih dnevnikov. Običajno se uporabljajo v raziskovalni dejavnosti in inženirstvu ter drugod, kjer je potrebno dokumentiranje eksperimentov in podobnih laboratorijskih postopkov. Elektronske različice nudijo nekatere prednosti, med drugim: možnost upravljanja z raziskovalnimi podatki, boljša varnost, sledljivost in kolaborativno delo.

Spletni seminar bo potekal preko Zoom-a, vodila ga bosta dr. Matjaž Hren (SciNote, LLC) in dr. Luka Suhadolnik (Quipnex d.o.o.), ki bosta predstavila dva elektronska laboratorijska dnevnika, ki so ju razvili slovenski raziskovalci in raziskovalke: SciNote ter Quipnex. Predstavila bosta splošne značilnosti elektronskih dnevnikov, njihovo delovanje, ciljne uporabnike in primerljivost z drugimi tipičnimi digitalnimi orodji (npr. Microsoft Excel). Naslovljena bo tudi korelacija elektronskih laboratorijskih dnevnikov in odprte znanosti ter vprašanje, kako lahko prav ti poenostavijo ravnanje z raziskovalnimi podatki.

Na brezplačni spletni seminar se lahko prijavite na tej povezavi.

 

Accessibility