Skoči na vsebino

Študija Evropske komisije: Avtorske pravice in dostop do digitalnega gradiva

Poster za vprašalnik o avtoskih pravicah in dostopu do digitalnega gradiva z logotipi udeleženih organizacij.

Družba Visionary Analytics je skupaj z raziskovalnimi partnerji Ecorys, KEA in OK Consulting na zahtevo Evropske komisije izvedla študijo o vlogi avtorskih pravic pri omogočanju javnega dostopa do digitalnih zbirk institucij javnega interesa, kamor spadajo knjižnice, arhivi, muzeji ter ostale izobraževalne in raziskovalne organizacije.

S pomočjo študije želijo razumeti, kako avtorske pravice vplivajo na dostop do digitalnih gradiv (na primer knjig, revij, filmov, videoposnetkov, glasbe, vizualnih del, podatkovnih zbirk …), ki so v lasti zgoraj omenjenih organizacij, za namen izobraževanja in raziskav.

Pripravili so vprašalnik, s pomočjo katerega posamezniki delijo izkušnje, ki bodo lahko neposredno prispevale k oblikovanju politik za upravljanje pravic v državah članicah EU. Določena vprašanja so nekoliko bolj zahtevna, saj lahko morebitne spremembe politik povzročijo velike spremembe pri delovanju institucij.

Ključnega pomena je povečati dostop do znanja.

Vprašalnik vam bo vzel približno 15–20 minut, rok za izpolnitev pa je bil podaljšan do 15. avgusta 2024.

V primeru, da morate izpolnjevanje začasno ustaviti, je vaš napredek shranjen takoj, ko nadaljujete na naslednjo stran ankete. Če uporabite isto povezavo, boste preusmerjeni na točko, kjer ste anketo predhodno prekinili.

Na Inštitutu za odprte podatke in intelektualno lastnino (ODIPI) so na voljo za pojasnila in za morebitno pomoč pri izpolnjevanju. ODIPI je nacionalni koordinator za Knowledge Rights 21 (KR21) za Slovenijo. Nanj se lahko obrnete s kakršnim koli vprašanjem na info@ipi.si ali pa se obrnete kar na Visionary Analytics, na copyright@visionarysurveys.lt.

Accessibility